Zo’n 30% van de hooggevoelige kinderen zijn  extravert van aard: meer naar buiten gericht, actief en willen graag en veel contact maken. Deze groep wordt ook wel aangeduid als hooggevoelig en strong-willed of high sensation seekers (HSS).  In 2012 is door Janneke van Olphen de link gelegd tussen de eigenschappen hooggevoelig en strong-willed; het hooggevoelige én strong-willed kind. Een HSS is dus een kind dat zowel hooggevoelig als strong-willed is.  Bij deze kinderen staat het enthousiasme en ontdekken voorop, waardoor de eigenschap hooggevoeligheid minder snel herkend wordt. Het kind zoekt de prikkels actief op en geniet ervan, maar kan ook overweldigd of uitgeput raken wanneer het systeem overprikkeld raakt. Het zenuwstelsel kan dan alle prikkels van de ervaringen die het kind ontdekkend opdoet niet goed aan. Hierdoor kan het kind ‘omslaan als een blad’ en ‘ineens’ een emotionele uitbarsting krijgen.

De manier waarop beide eigenschappen (hooggevoelig en strong-willed) met elkaar interacteren, wisselt per kind. Wel is het zo dat ouders vaak bepaald gedrag zien bij hun kind dat hooggevoelig en strong-willed is. Janneke van Olphen heeft onderstaande lijst samengesteld met meest voorkomend gedrag:

 • Mijn kind kan omslaan als een blad: het ene moment enthousiast, het andere moment overstuur.
 • Als mijn kind overprikkeld is, wordt mijn kind ‘vervelend’ en is moeilijk bij te sturen.
 • Mijn kind wil niet graag rust nemen, ook al zie ik duidelijk dat mijn kind ontzettend moe is.
 • Als mijn kind ’s avonds in bed ligt, bruist het van de verhalen en ideeën, waardoor mijn kind regelmatig niet goed kan inslapen.
 • Bij veranderingen wordt mijn kind prikkelbaar en tegendraads.
 • Mijn kind ontspant van activiteiten die zowel leuk als ontspannend zijn zoals kapla, lego, knutselen, een eind fietsen.
 • Mijn kind kan zich erg goed concentreren, zolang het bezig is met iets wat hij/zij leuk vindt.
 • Als mijn kind op een boze toon wordt aangesproken, schrikt mijn kind zich een hoedje.
 • Mijn kind heeft een enorm wilskrachtige kant en een hele zachte, lieve en tedere kant.
 • Het lijkt wel alsof de zachte, lieve en tedere kant van mijn kind aan de kant wordt geschoven door die enorme wilskrachtige kant.
 • Op school is mijn kind superbraaf en meegaand, thuis zoekt mijn kind steeds conflicten op.
 • Als ik mijn kind op een lieve toon aanspreek op gedrag, dan trekt het zich niks van mij aan, maar als ik boos word, raakt mijn kind overstuur.
 • Ontspanning staat meestal onderaan het ‘menu van de dag’.
 • Na een conflict zoekt mijn kind vaak de verbinding met mij op, omdat mijn kind lijdt onder de strijd die mijn kind zelf oproept.

De vele momenten van strijd is vaak waar ouders van een hooggevoelig & strong-willed kind het meest mee worstelen. Juist omdat je als ouders ziet dat jullie eigenzinnige en ook zo gevoelige kind er ook onder lijdt. Ik begeleid je graag om je meer inzicht en handvatten te geven hoe je je kind (en jezelf) kunt ondersteunen hierin.