De opvoeding en begeleiding van kinderen gaat niet altijd vanzelf. Als ouder(s) van een hooggevoelig, strong-willed of hoogbegaafd kind kun je dan ook met verschillende vragen zitten. Soms is er behoefte aan (tijdelijke) ondersteuning. Hoe fijn is het dan om als ouder(s) serieus genomen te worden wanneer je op zoek bent naar antwoorden.

Mogelijkheden voor begeleiding:
Het Hooggevoelige & Strong-Willed kind. Een hooggevoelig kind dat ook strong-willed is, wil graag van alles ondernemen. Dat gaat vaak ten koste van de behoefte aan rust en ontspanning die je kind juist extra nodig heeft, omdat het hooggevoelig is. Deze combinatie aan eigenschappen (hooggevoelig en strong-willed) komt bij 1 op de 5 hooggevoelige kinderen voor en is moeilijker te herkennen. Terwijl een juiste aanpak voor hen zo belangrijk is. Hierbij werk ik met de Schilden van je innerlijke familie: een prachtige taal en methodiek om inzicht te krijgen in het gedrag van je kind en/of jou en jullie als ouder(s) en de interactie met elkaar.

Individuele coaching voor jezelf en/of je partner. Ik kijk graag mee in waar je tegenaan loopt of om “ongewenst” of “lastig” gedrag van je kind te onderzoeken. Onderzoeken naar wat er “onder de ijsberg” zit en wat de onderliggende behoefte is wat je kind met zijn/haar gedrag wil vertellen. Daarbij kijk ik ook naar wat jij als ouder nodig hebt en wat er in jou gezien mag worden om de opvoeding vorm te kunnen geven zoals jij dat graag wilt. Je kind zien als spiegel voor jezelf. Dat je kinderen je spiegelen, heb je vast al eens ervaren. Ze praten je na, ze doen je na en als ze onrustig zijn of boos, heb je vast al regelmatig de link gelegd met je eigen onrust of emoties. Maar ook op een veel dieper niveau houden ze je een spiegel voor. Ze spiegelen met hun gedrag delen van jouw onbewuste. Je kunt het gedrag van je kind leren vertalen naar je eigen leven, en zo open je een schat aan informatie voor je eigen persoonlijke groei. Het is wonderlijk om eens te ervaren wat jij kunt leren van je kind, in plaats van andersom…
Dit is ook precies de reden dat je kind je als geen ander weet te raken, precies lijkt te weten waar jouw gevoelige snaar zit of op welk knopje hij moet drukken om jou te laten ontploffen. Weersta op die momenten eens de neiging om de controle te herpakken en te verlangen dat je kind naar je luistert. Draai het eens om en luister eens goed naar wat je kind je eigenlijk wil zeggen.
De momenten waarop je het meest geraakt wordt, bieden namelijk de grootste kansen om heel veel over jezelf te leren.

Ouderbijeenkomsten ‘Opvoeden vanuit verbinding’. Wil je meer weten over hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid en (weer) in verbinding zijn met je kind(eren) en je kind verder helpen? Geef je dan op voor deze ouderbijeenkomsten! Dit traject kun je zowel in groepsverband als individueel volgen. Zie hieronder voor meer informatie.

Ouderbijeenkomsten ‘Opvoeden vanuit verbinding’
voor ouders van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen (en kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong) in de basisschoolleeftijd. In 5 bijeenkomsten van 2 uur behandelen we diverse onderwerpen. In de bijeenkomsten vermengen wij wetenschappelijk onderbouwde informatie met praktische toepassingen hiervan en delen we onze kennis en ervaring op dit vlak. Deze ouderbijeenkomsten nodigen je als ouder zeker uit tot zelfreflectie én een andere kijk op opvoeden. Daarbij zal ik intuïtief aanvullende oefeningen, creatieve- of gevoels-opdrachten en coaching technieken inzetten. De volgende onderwerpen zullen aan bod komen:

  • basiskennis hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid
  • acceptatie en aanvaarding; wat doet het met je?
  • ontwikkeling (hoog)begaafd kind; anders dan ‘normaal’?
  • communicatie met je kind
  • “anders” zijn/voelen
  • mindset; is het glas halfvol of halfleeg? Hoe staat je kind in het leven, maar ook, hoe sta jij in het leven?
  • je kind als spiegel; wat wil je kind jou vertellen met zijn/haar gedrag?
  • lichaam en geest in harmonie, oftewel; doet je lijf wat het moet doen?
    En natuurlijk is er voldoende ruimte voor eigen onderwerpen en vragen vanuit de ouders.

Aanmelden voor het groepstraject is mogelijk via HBpunt online afspraak maken
Aanmelden voor een individueel begeleidingstraject kan via simone@ikbenunyk.nl