De opvoeding en begeleiding van kinderen gaat niet altijd vanzelf. Als ouder(s) van een hooggevoelig, strong-willed of hoogbegaafd kind kun je dan ook met verschillende vragen zitten. Soms is er behoefte aan (tijdelijke) ondersteuning. Hoe fijn is het dan om als ouder(s) serieus genomen te worden wanneer je op zoek bent naar antwoorden.

Mogelijkheden voor begeleiding:
Inzicht in het Hooggevoelige & Strong-Willed kind. Een hooggevoelig kind dat ook strong-willed is, wil graag van alles ondernemen. Dat gaat vaak ten koste van de behoefte aan rust en ontspanning die je kind juist extra nodig heeft, omdat het hooggevoelig is. Deze combinatie aan eigenschappen (hooggevoelig en strong-willed) komt bij 1 op de 5 hooggevoelige kinderen voor en is vaak lastiger te herkennen. De opvoeding brengt vaak meer uitdagingen met zich mee voor jou als ouder. Ik kijk graag met jou naar zowel de dynamiek tussen jou en je kind, de gezindsynamiek als ook de intrapersoonlijke dynamiek om meer inzicht te krijgen in wat er speelt en hoe je jouw kunt kunt ondersteunen. Hierbij werk ik met de Schilden van je innerlijke familie: een prachtige taal en methodiek om inzicht te krijgen in het gedrag van je kind en/of jou en jullie als ouder(s) en de interactie met elkaar.

Individuele coaching voor jezelf en/of je partner. Ik kijk graag mee in waar je tegenaan loopt of om “ongewenst” of “lastig” gedrag van je kind te onderzoeken. Onderzoeken naar wat er “onder de ijsberg” zit en wat de onderliggende behoefte is wat je kind met zijn/haar gedrag wil vertellen. Daarbij kijk ik ook naar wat jij als ouder nodig hebt en wat er in jou gezien mag worden om de opvoeding vorm te kunnen geven zoals jij dat graag wilt. Je kind zien als spiegel voor jezelf. Dat je kinderen je spiegelen, heb je vast al eens ervaren. Ze praten je na, ze doen je na en als ze onrustig zijn of boos, heb je vast al regelmatig de link gelegd met je eigen onrust of emoties. Maar ook op een veel dieper niveau houden ze je een spiegel voor. Ze spiegelen met hun gedrag delen van jouw onbewuste. Je kunt het gedrag van je kind leren vertalen naar je eigen leven, en zo open je een schat aan informatie voor je eigen persoonlijke groei. Het is wonderlijk om eens te ervaren wat jij kunt leren van je kind, in plaats van andersom.

Groepstraject voor ouders van het hooggevoelige & strong-willed kind. Is jouw kind hooggevoelig en tegelijk sterk wilskrachtig? Wordt je  kind druk, tegendraads of agressief als het overprikkeld raakt? Heb je regelmatig strijd met je kind?
Maak dan kennis met de schilden van de innerlijke familie en leer daardoor jouw hg&sw kind, maar ook jezelf beter begrijpen. De schilden van je innerlijke familie is een prachtige taal en methodiek om inzicht te krijgen in het gedrag van je kind en/of jou en jullie als ouder(s) en de interactie met elkaar.
Je krijgt inzicht in wat er bij je kind speelt en hoe je hem/haar hierin kunt ondersteunen. Ook word je je bewust van je eigen gedrag en handelen en hoe je het model van de innerlijke familie bij jezelf kunt toepassen. Daarnaast onderzoeken we of je kind jou wellicht spiegelt met zijn/haar gedrag. Wat mag er zichtbaar worden? Jouw kind als spiegel voor jouw persoonlijke ont-wikkeling en groei.
Al met al veel inzichten, maar daarnaast leer je ook de praktische toepassing ervan voor jouw situatie. Om rust in je gezin terug te krijgen en weer in verbinding te zijn met je kind.

In 5 sessies van 2,5 uur komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

  • Kwaliteiten en schaduwkanten van het hooggevoelige, strong-willed kind.
  • Emotionele uitbarstingen en driftbuien opvangen.
  • Dynamiek tussen jouw en je kind, gezinsdynamiek en intrapersoonlijke dynamiek.
  • Wat wil jouw kind jou vertellen met zijn/haar gedrag?
  • Jij als ouder centraal.

Data: 22 mei, 5, 19 juni, 3, 17 juli 2024
Tijdstip: 9.30 – 12.00 uur
Locatie: Merk 1 8711 CL Workum